Piekielne Sosy od PanDemonic

15.04.2021 0 komentarzy
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Archiwum Firmy

Kręci ich Kapsaicyna a ich specjalnością jest podkręcanie smaku i ostrości! Poznajcie PanDemonic - lokalną firmę zajmującą się wytwarzaniem rzemieślniczych sosów. To produkt, który doda Waszej kuchni nowego smaku i dużą dawkę pikanterii! Zapraszamy do przeczytania wywiadu z właścicielami firmy.

 

 

Od kiedy możemy znaleźć Wasz produkt na szczecińskim rynku? Od czego się zaczęło?


Początek naszej podróży z ostrymi sosami był prawdopodobnie w roku 2017 gdzie testowaliśmy nasze fermentujące przepisy. Byliśmy zawiedzeni smakiem i ostrością ogólnodostępnych sosów. Wszystko co można było dostać było za słone, za kwaśne lub bez smaku. Po roku prób i błędów wymyśliliśmy trzy pierwsze receptury z których byliśmy zadowoleni.


Od roku 2018 obrandowalismy naszą markę pod nazwą „PanDemonic” pochodząca od słowa Pandemonium a nie pandemia jak wielu sądzi (śmiech).Na początku zaczynaliśmy na rynku Kołobrzeskim, gdzie braliśmy udział w targach i bazarach organizowanych przez tamtejszy KOWR oraz Polska Smakuje. W maju 2019 roku mieliśmy nasz debiut w Szczecinie na Bazarze Smakoszy w Off Marinie.


Na początku klienci podchodzili do naszego produktu bardzo sceptycznie lecz gdy pierwszy raz go spróbowali wracali po więcej. Jak mówią „ to uzależnia” :)

 

W zestawieniu z jakim jedzeniem warto spróbować Waszego sosu?


Nasze produktu nadają się do kuchni wegetariańskiej i w większości wegańskiej ( w większości, ponieważ w trzech produktach stosujemy miód drahimski z pasieki o Fujarskich).
Na pewno w doprawianiu wszystkiego co tylko możliwe , szczególnie w dietach pudełkowych. Tam często brakuje smaku. Idealnie pasują do kuchni orientalnej amerykańskiej oraz meksykańskiej.


Zarówno w polskich daniach znajdzie się miejsce na nasze produkty. Na przykład gołąbki w sosie pomidorowym z dodatkiem naszego „Keczupu z papryki” Pepperoni to coś wspaniałego.
Każdy z nas lubi ostrą musztardę lub chrzan wiec na pewno nasze ostre sosy podpasują każdemu do gustu.

 

 

Jaki sos w Waszej ofercie jest najostrzejszy? Może opiszmy jej ostrość to w skali scovilla.


Najostrzejszym naszym sosem jest „Piekłżycie”. Mały słoiczek ale piekielnie ostry. Stworzony z jednych z najostrzejszych papryk na świecie Chocolate Moruga Scorpion. Sos ten jest przygotowany z czystego roztworu fermentacyjnego z odrobiną czosnku. Fermentacja trwa od 2-3 miesięcy a ostrość na nasz język to ok. 300 000 SHU.


Po za tym mamy jeszcze naszą „Jolę Żniwiarkę”. Czyli Naga Jolokia i Carolina Reaper w połączeniu z brzoskwiniami, koncentratem z pomidorków koktajlowych oraz jabłkiem. Posiada więcej smaku i zaskakuje ostrością.

 

Jakie są ceny Waszych produktów?


Ceny naszych produktów to 15-60zł.Nasze sosy przygotowane są wysokiej jakości produktów, które sami wytwarzamy. Jakości - to na czym najbardziej nam zależy.

 

Jeśli chce się mieć najlepszy produkt, trzeba zacząć od najlepszego składnika. Dlatego sami zaczynamy hodowlę naszych warzyw od nasionka. Wszystkie nasze warzywa i owoce pochodzą z naszej ekologicznej produkcji. Jak najbardziej naturalnej (Jesteśmy w trakcie certyfikacji ekologicznej BIoekspert).


Ilości słoiczków jest ograniczona. To co zbierzemy i uda nam się przetworzyć musi wystarczyć na cały rok. Jeśli produkt zostanie wyprzedany, trzeba czekać na nowy sezon.

 

 

Z jakich składników właściwie robicie swój sos? Jak wygląda proces przygotowania takiego produktu?


Wszystkie nasze kreacje są zrobione tak aby jak najlepiej wydobyć smak oraz zapach danej papryki a nie jej ostrość. Chili ma naprawdę duże możliwości. Gdy nasz poziom ostrości jest odpowiednio wysoki możemy wyczuć więcej smaku w potrawach.


Opieramy się głównie na warzywach i owocach z naszego eko ogrodu. Mamy dwa rodzaje sosów: świeże i fermentujące.Te pierwsze robimy na bieżąco ze świeżych papryczek, warzyw i owoców. Nie mamy możliwości odtworzenia ich w ciągu roku.Te drugie składają się z fermentującego zaczynu z różnego rodzaju chili ( fermentacja trwa od 2-3 miesięcy). Gdy wszystko jest gotowe zabieramy się za gotowanie sosów. Dobór przypraw, warzyw i owoców jest zależny od smaku i zapachu papryki.


Warzywa i owoce mrozimy lub konserwujemy w słoikach po to aby odtworzyć recepturę kilka razy w ciągu roku. Produkcja jednego rodzaju sosu nie jest duża. Partie to 80-200 słoiczków. Zależy nam na tym aby nasze słoiczki zawsze były świeże.

 


Czy Waszą ofertę obejmują jedynie sosy, czy może sprzedajecie, lub będziecie sprzedawać coś jeszcze?

 

W ofercie mamy 11 sosów, musztardę i pikle.
Od niedawna współpracujemy z koszalińską pracownią słodyczy „Cuks”. Oni produkują dla nas ręcznie robione krówki z chili Trinidad Scorpion oraz cynamonem. Rewelacja! Produkują najlepszą krówkę jaką jadłem w życiu. Z wierzchu chrupiąca a środek kremowy i karmelowy rozpuszcza się w ustach.

 

Kilka słów dla naszych czytelników na koniec?


Nie bójcie się jeść ostrych rzeczy! Możecie zacząć łagodnie i stopniowo co miesiąc zwiększać swój poziom ostrości.
Papryka chili ma wiele walorów pro zdrowotnych. Na przykład pomaga w zbiciu gorączki, rozgrzewa, działa przeciwbólowo, przyspiesza metabolizm i dużo więcej. Niektórzy używają naszego najostrzejszego sosu jako Pre Workout. Szybko podnosi się ciśnienie krwi i człowiek od razu spocony :)

 

 

 

Banie, Bolesława Chrobrego 17

pandemonic@gmail.com

Tel. 798 669 869

 

Facebook: www.facebook.com/pandemonic6

Instagram: @pandemonic6

Strona www.: www.pandemonic.com.pl

 

PanDemonic

PanDemonic

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.